ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Το Άγιο Όρος περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν ως ανδρώα ιερά κοινόβια. Σε μικρότερες εγκαταστάσεις, δηλαδή σε σκήτες, κελιά και ιερά καθίσματα ζουν μικρότερες ανδρικές αδελφότητες, ασκητές και ερημίτες. Ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία», δηλαδή αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία.

Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται, αλλά κάθε άνδρας, ημεδαπός ή αλλοδαπός, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, μπορεί να εισέλθει στο Άγιον Όρος αρκεί να διαθέτει έγγραφη άδεια, το λεγόμενο Διαμονητήριο.

Ο Άθως των μοναστηριών. Τόπος κατανυκτικός, μυσταγωγικός, υπεραιωνόβιος.

Εκεί που οι μοναχοί ζουν κυριολεκτικά σε κελιά κρεμασμένα σε απόκρημνους βράχους, μακριά από την τάξη των μοναστηριών, ασκητικοί ως το τέλος της ζωής τους. Το Άγιον Όρος είναι ένας τόπος ξεχωριστός. Είναι ένας προορισμένος τόπος, όπου μονάζουν, είναι αφιερωμένοι άνθρωποι του Θεού. Άνθρωποι που  θέλησαν να δουλεύσουν για την αγάπη του Θεού, να τον λατρέψουν με όλες τις δυνάμεις τους, με σκοπό να βοηθήσουν τον κόσμο με τις προσευχές τους και με το καλό τους παράδειγμα. Το να γίνει κανείς μοναχός, δεν είναι τόσο εύκολο. Πρωτίστως είναι κλήσις Θεού. Τον τόπο αυτό, το Άγιον Όρος, τον έχει διαλέξει η Παναγία.

Η αναστηλωμένη Μονή Ζυγού

Agiou gregoriou

Αν θέλετε να γνωρίσετε (ακόμα και οι γυναίκες) πώς ήταν ένα αγιορείτικο μοναστήρι του 10ου αιώνα, τότε δεν έχετε παρά να διαθέσετε λίγες ώρες από τις διακοπές σας, για να επισκεφθείτε τα ερείπια της Μονής Ζυγού πολύ κοντά στην Ουρανούπολη. Είναι από τα αρχαιότερα μοναστικά ιδρύματα της Αθωνικής χερσονήσου και η αναστήλωσή της είναι πολύ προσεγμένη.

Επικοινωνήστε μαζί μας και επιτρέψτε μας να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας.

Χάρτης

Πληροφορίες & Κρατήσεις:

ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Aridaia

ΑΡΙΔΑΙΑ

ΑΡΙΔΑΙΑ

Κάντε κράτηση σήμερα
Booking
Edessa

ΕΔΕΣΣΑ

ΕΔΕΣΣΑ

Κάντε κράτηση σήμερα
Booking